Category Archives: Customized wall design

Gradient texture effect 2/2

I just received these beautiful pictures from HOO, the interior design company who designed this gorgeous appartment.
I was very impatient to see the final result of this mural with all furnitures and accessories around and I love it, beautiful styling and pictures!
Thank you Anita, Sharon and Hoo team for this oppurtunity, it was a real pleasure working  with you again ^^

7-shading-grey-textured-effect-marguerite-gribouilli10-shading-grey-textured-effect-marguerite-gribouilli9-shading-grey-textured-effect-marguerite-gribouilli

HOO, home of one, one of a kind.
3307 Southmark, 11 Yip Hing Street | Wong Chuk Hang | Hong Kong
Tel:  +852 2979 0600
Email: hello@hoo-residence.com

http://www.hoo-residence.com/
Facebook page

 


Gradient textured effect 1/2

I recently had the opportunity to work on two wall projects quite similar to each other in terms of technique.
Both are in shades of grey but with bases of different colours (one has a grey base and the other has a white base) and both have a gradient effect.
The gradient is quite trendy at the moment, the return of the 70s in fashion and decoration in recent seasons is certainly responsible for the trend.

Gradients increase the impression of space by “stretching” the colour.
The effect obtained is light. The gradient brings colour without saturating the room.
I find the effect very interesting although technically more difficult to do than an ordinary texture effect.
I invite you to reread the article “Half painted walls” which explains the kind of effect.
My clients are still in the “moving in” phase, I hope to show you photos with the furniture and decoration very soon.

On a white background:3-shading-grey-textured-effect-marguerite-gribouilli 1-shading-grey-textured-effect-marguerite-gribouilli

On a grey background:
6-corinna-grey-tectured-gradient-effect-paint-wall-marguerite-gribouilli2-corinna-grey-tectured-gradient-effect-paint-wall-marguerite-gribouilli


La vie en rose

LD7pink-wall-texture-effects-marguerite-gribouilli-hk

I recently worked for a family that has gone through one of those difficult challenges that life throws at you.
My job was to work on the main wall in the living room of the house in order to bring a new harmony and dynamic.
The space was too monochrome and masculine, so we chose to work with pink to rebalance the colour perception and the masculine / feminine balance of the room.
It is still surprising to me, despite years spent in this trade, to see how a simple wall in a specific colour can reenergise a space.
I wish this family a wonderful new start and I hope that my little intervention will have contributed to them feeling better in their new home.

pink-wall-texture-effects-marguerite-gribouilli-hk-1LD2pink-wall-texture-effects-marguerite-gribouilli-hk LD3pink-wall-texture-effects-marguerite-gribouilli-hk

 


Between sea and sky

Marguerite-gribouilli-mural-hongkong-kids-bedroom-playroom- under the sea-sailing9

Michael and his children are sailors at heart! Weekends and school holidays are the opportunities to sail around the Hong Kong archipelago. The kids had gotten a virus when we talked about the theme of their room. But the theme was obvious.

Our idea for the room was one where fish would be flying and whales jumping out of the water.

Marguerite-gribouilli-mural-hongkong-kids-bedroom-playroom- under the sea-sailing4Marguerite-gribouilli-mural-hongkong-kids-bedroom-playroom- under the sea-sailing7Marguerite-gribouilli-mural-hongkong-kids-bedroom-playroom- under the sea-sailing8
Marguerite-gribouilli-mural-hongkong-kids-bedroom-playroom- under the sea-sailing5Marguerite-gribouilli-mural-hongkong-kids-bedroom-playroom- under the sea-sailing10

The decor was mainly painted on, only the smaller elements were stickers. It was extremely fun for me to create this mural, and the kids’ enchanted and happy eyes immediately made me forget about the hard labor of the past two days that I had spent on the ladder ^^

Marguerite-gribouilli-mural-hongkong-kids-bedroom-playroom- under the sea-sailing2

I can’t finish this post without talking about my assistant Thomas, who tried to step into the fresh blue paint many times! What an adorable little creature! If only some of my family members weren’t allergic to cats…

Marguerite-gribouilli-mural-hongkong-kids-bedroom-playroom- under the sea-sailing3


Copper leaves and painted tree

Marguerite-gribouilli-mural-hongkong-living room- gold leaf - copper leaf - tree -painting7

Sometimes a move coincides with a new start in life or a new family reorganization. Separation, a new child; changes in family structures are often delicate and should be treated with the utmost attention.
Your interior design can help you feel better and it is with great interest that I saw this mural project being built.
The first aim of this project was to increase the emphasis on family values ​​such as love and unity. It seemed obvious to me to work the theme of the tree. Through the symbols of strength, roots, solidity or support, the tree is placed in the living room of this family. We have accompanied it with a poem which has been treated with simplicity and copper leaf for a bright and luminous effect.

Marguerite-gribouilli-mural-hongkong-living room- gold leaf - copper leaf - tree -paintingMarguerite-gribouilli-mural-hongkong-living room- gold leaf - copper leaf - tree -painting2

The installation of the copper leaf was a first for me, but it definitely wasn’t the last! If you’re interested I’ll post a small memo to explain the different steps for installing the metallic leaves.

Marguerite-gribouilli-mural-hongkong-living room- gold leaf - copper leaf - tree -painting3

Apart from the poem, which is a black sticker, this whole wall is made by hand, acrylic paint and copper leaf.

Marguerite-gribouilli-mural-hongkong-living room- gold leaf - copper leaf - tree -painting8
Marguerite-gribouilli-mural-hongkong-living room- gold leaf - copper leaf - tree -painting10Marguerite-gribouilli-mural-hongkong-living room- gold leaf - copper leaf - tree -painting4


Green common

green common X OVO entrance | wall treatment by marguerite & gribouilli-2b

Green Common is a new chain of bio and vegan food stores with whom I have had the chance to collaborate this past summer. We first worked on the design of the entry wall of their new store located in Central. It is a beautiful space shared with the OVO group.

green common pictos

With this mural, we really wanted to give a more accessible and artistic dimension to the general image of the shop. I thought that a paint treatment and a reinterpretation of the leaves of their logo would be an interesting stance. And the Green Common team quickly agreed to it.

green common X OVO entrance | wall treatment by marguerite & gribouilli-9

The installation took two days because we had to let each colour dry before working on the next one. We decided to use stencils to make sure the lines of the leaves looked perfect. Because we drew directly onsite, we were able to adjust the colours to the lighting for more accurate shades.

green common X OVO entrance | wall treatment by marguerite & gribouilli-6  green common X OVO entrance | wall treatment by marguerite & gribouilli-8  green common X OVO entrance | wall treatment by marguerite & gribouilli-12

 

green common X OVO entrance | wall treatment by marguerite & gribouilli-14 green common X OVO entrance | wall treatment by marguerite & gribouilli-13b

Take a look at the other graphics we submitted for this project:
green common X OVO entrance | wall treatment by marguerite & gribouilli - design proposals-b

My second mission for Green Common was to come up with the illustrations appearing on the different signs inside the store.

green common X OVO entrance | wall treatment by marguerite & gribouilli-09

green common X OVO entrance | wall treatment by marguerite & gribouilli-10 green common X OVO entrance | wall treatment by marguerite & gri

green common X OVO entrance | wall treatment by marguerite & gri

From there, we developed a collection of posters already available for sale in both Green Common stores in Wanchai and Sheung Wan. These products will be available soon in our e-boutique so stay tuned. Here is a little glimpse!

green common X OVO entrance | wall treatment by marguerite & gribouilli.C-13-13

As usual, the Hong Kongese teams were extremely helpful and courteous which made working in a noisy and dusty environment less demanding. A big thanks to the people of OVO and Green Common for their kindness and care.

Green Common
Shop 1, 1/F, Nan Fung Place | 173 Des Voeux Road C,
Central |  Hong Kong

www.greencommon.com | info@greencommon.com
Service Hotline : +852 2263 3153

Mon-Sun 10:30 – 21:30


Designs for cool kids

P1100539Our little ones are heading back to school and it might just be the perfect time to redecorate their room. Some of you might have already done just that but for those that are still contemplating different options, here are three rooms I designed this summer to help trigger your inspiration.

 

TITRES-09The first one is my son’s Aydan’s. He is five years old. The background was made with paint and masking tape. It is geometrical and so quite easy to draw and replicate. The stickers are from our dinosaures collection available in our e-shop right here.

mountains_paint_dino_marguerite-gribouilli-12
P1100979P1100985
P1100969P1100972

The two following rooms were designed based on existing models. It is an ideal option for those wishing to do something special, yet tailor-made for their space and budget! It usually takes us no more than 7 to 10 days to come up with a design plan, which can later be followed by the installation (but not necessarily). We start by discussing the spirit of the room before deciding on the color of the background and selecting the theme of the room. So don’t hesitate to contact us to schedule a house visit, designing kids’ rooms is one of my favorite parts of my job!

 

TITRES-10girl-room_study-walls-marguerite-gribouilli-05-07
roseash+copperP1100521
A background in light gray, pink and a touch of bronze for Alicia. A bold and original choice for this five years-old girl.
P1100547

 

 

TITRES-11For her big brother Aaron, we went with a combination of grey, peacock blue and orange. We added a touch of fun and color to the gray wall using a 2.5 meters long sticker from the “Plain is boring” collection. Different lengths (up to 3 meters) are now available in our boutique to better fit your spaces and furniture.
boy-room_study-walls-marguerite-gribouilli-05-07-08
P1100450

You can find below the links to our products featured in these rooms:

- La fée à l’oiseau
- 75 stars
- Stripes
- Home visit & Study


Pink concrete

P1100508

Anita was looking for a special texture effect for her living room.
We started by making some samplings to define the desired effects and make sure the colors will match the furniture and fabrics.

IMG_2645_low a616a8831d2b67daa21fc378e18441f3P1100013_lowP1100001_low

P1100008_low

The installation took us one and a half day for 12 square meters. I started by the grey base and added on the last layer some pink touches.
This kind of patines are very economical in paint and very green with “zero waste”!

P1100461
P1100470 P1100497


Adele’s dreamy bedroom

P1090672

Adele is a lucky little 5 years old girl who has received for her birthday a bedroom make-over!
I’m always happy to work on girls’ room and I think that if I had a daughter her room would probably look just like this one ^^.

Adele was quite specific about what she likes. First, she asked for a little boy and girl kissing… hmmm mommy was not very ok with that and so we only kept  the romantic spirit from that idea. Then she said that she likes rabbits and the moon. I love so much working from kids’ ideas, it’s so refreshing and spontaneous.

adele_girl_room_murals_hongkong-02

adele_girl_room_murals_hongkong-01

Once the concept approved, we started working on the elevations of the room and the drawing details.

adele_girl_room_murals_hongkong-03

And here is Adele’s new bedroom!

IMG_6561 P1090675 P1090640
P1090643IMG_6560


Veterinary referral hospital in Wanchai

post alane-05

This was my last project of 2014, but definitely not the least. Before ringing in the New Year, I tackled a wall decoration assignment for a new veterinary specialty hospital in Wanchai. I got really excited by my first “medical” project!

Alane asked me to spice up the space a little bit by working on a mural concept for the major wall of the clinic. She wanted to create a warm, inviting and relaxing atmosphere. So we decided to work on a vegetal and organic pattern with colours that match the neutral colour range of the clinic. We introduced touches of mint-blue-grey to create that relaxing vibe and mineral look and mixed with it yellow-ocre-earth colours to warm up the space.

post alane-01

I had two main constraints for this project: working on white laminated panels and using only washable and easy maintenance material. It became quickly obvious that wall stickers were our only option.

We wanted to develop some sort of tribal pattern. We found that traditional Japanese patterns were perfect for this project. We used them on a smaller scale to fill up our big shapes and bring texture to the murals.

doc marketings

post alane-03post alane-07post alane-02

post alane-04
post alane-06

Veterinary Specialty Hospital of Hong Kong
1/F Lucky Centre, 165-171 Wan Chai Road, Wan Chai, Hong Kong
Phone: +852 2408 2588
http://vsh.com.hk/en/